Bu bozukluk kişilerin gerçeği gerçeklik dışı şekilde yorumladığı ciddi bir mental bozukluktur. Şizofreni, sanrılar, halüsinasyonlar ve çok fazla derece düzensiz düşünce ve davranışların günlük işleyişini bozan bazı kombinasyonlarıyla sonuçlanabilir ve engelleyici olabilir.
Şizofreni, düşünme şeklinizi etkileyen bir akıl hastalığıdır. Şizofren hastalığı belirtileri, günlük yaşamla başa çıkarken bu negatif yönde etkileyebilir.
Şizofreni hastaları yaşamları boyunca tedavi gerektirir. Erken tedavi, ciddi komplikasyonlar olmadan önce belirtilerin kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir ve uzun vadede düzeltmeye sebebiyet verebilir.
Günümüzde şizofreni olup olmadığınızı kanıtlayabilecek herhangi bir kan testi bulunmamaktadır. Şizofreni, davranış, düşünme, ve duygularla ilgili bir dizi sorunu içerir. Belirtiler değişebilir, fakat çoğu zaman halüsinasyonlar, sanrılar, veya düzensiz konuşmaları içerir ve işlev bozukluğunu yansıtır. Belirtiler şunları içerebilir, bunlar:
Erkeklerde şizofreni belirtileri 20'li yaşların başlarında başlayabilir. Kadınlarda semptomlar 20'li yaşların sonlarında başlayabilir. Çocuklara ve 46 yaş ve üstü için şizofreni teşhisi konması için nadirdir.
Gençlerde şizofreni belirtileri yetişkinlerdekine benzer, ancak durumu saptayabilmek aşırı zor olabilir. Bu kısmen, gençlerde şizofreninin bazı erken semptomlarının, gençlik yıllarında tipik gelişim için yaygın olması nedeniyle olabilir, bunlar örneğin:
Ayrıca uyuşturucu madde kullanımı bu belirtilere neden olabilir.
Yetişkinlerde şizofreni belirtileri görüldüğünde, şunlar olabilir:
Şizofreni bozukluğu yaşayan insanlar, yaşadıkları güçlüklerin tıbbi müdahale gerektiren bir ruhsal bozukluktan kaynaklandığını genelde bilmezler. Psikolojik destek genelde almayı düşünmekte zorluk çekebilirler bu yüzden onlara yardım etmek genellikle aileye veya arkadaşlara düşer.
Tanıdığınız birinin şizofreni belirtileri olabileceğinden şüpheleniyorsanız, kaygılarınız hakkında onunla konuşun. Birini profesyonel yardım almaya zorlayamasanız fakat tedavi alabilmesi için teşvik edebilirsiniz ve sevdiklerinizine bir doktor veya ruh sağlığı uzmanı bulmasına yardımcı olabilirsiniz.
Sevdiğiniz kişi kendisi veya başkaları için sorun oluşturuyorsa veya kendi yiyecek, giyecek veya kalacak yerini sağlayamıyorsa, sevdiğiniz kişinin mental olarak değerlendirilebilmesi lütfen destek aldırın.
Bazı durumlarda, hastaneye acil olarak gidilebilir.
Bu gibi düşünceler ve davranışları şizofreni hastalarında yaygındır. İntihar girişiminde bulunma tehlikesi olan veya intihar girişiminde bulunan bir sevdiğiniz varsa, o kişinin yanınızda kalın ve hemen 112'yi arayın ve destek aldırın.
Şizofreniye neyin neden olduğu tam olarak malesef bilinmiyor, ancak araştırmalara göre genetik, beyin kimyası ve çevresel etkilerin bu bozukluğun gelişimine katkıda bulunduğunu düşünüyor.
Ayrıca araştırmacılar bu hastalığın beyin hormonlarının ve/veya kimyasının değişiminin sebebiyet verdiğine emin olmasalar da şizofreninin bir beyin hastalığı olduğunu belirtiyorlar.
Tedavi edilmediği takdirde şizofreni, yaşamın her alanını etkileyen ciddi sorunlara neden olabilir. Şizofreninin neden olabileceği veya ilişkili olabileceği komplikasyonlar şunları içerir:
Tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte, bazı faktörlerin şizofreni geliştirme veya tetikleme riskini artırabildiği gözlemlenmektedir, bunlar:
Bu hastalık kısmen gensel karmaşık bir hastalık olabilir ve hayatınızdaki olaylar da bir rol oynayabilir. Buna neden olan belirli bir gen yok. Şizofreniye yakalanan bazı insanlarda, ailede hastalık öyküsü olduğuna dair hiçbir belirti yoktur. Bu ailenizde bir şizofreni hastalığı yoksa sizde kesin olmayacak demek değildir.
Eğer aile bireylerinizde şizofreni hastalığı varsa bunları yapmaya çalışın, bunlar:
Bir zihinsel problem yaşadığınızı düşünüyorsanız bunu ertelemenizi önermeyiz.
Mental tedavinizi ertelerseniz bunlar olabilir:
İntiharların, yaklaşık yüzde 89'unun tedavi edilmeyen bir akıl hastalığına bağlanabileceği tahmin edilmektedir.
Bir akıl hastalığınızın olduğunu düşünüyorsanız, yalnız değilsiniz. Çünkü tedavi olabilmek mümkün! Hemen bugün yardım alabilirsin ve ayrıca durumunun kötüye gitme olasılığını engelleyebilirsin. Unutma, yalnız değilsin. Eğer akıl hastalığı problemi yaşıyorsan, bu akıl hastalığını senin gibi bissürü insanın yaşadığını unutmamalısın.
Herkes akıl hastalığı yaşayabilir. Yardım istemekten asla çekinme.